Flytthjälp är en växande bransch. Allt fler människor väljer att anlita en flyttfirma för att få hjälp med transporter, packning, städning och mycket annat som gäller flytten. Sedan augusti 2016 inkluderas tjänster gällande flytt också i rut-avdraget. Det är en viktig förklaring till den hårdnade konkurrensen.

Såhär fungerar rut-avdraget

Med rut-avdraget kan man göra rejäla kostnadsbesparingar. Det handlar om skattesänkningar för hushållsnära tjänster, ett väldigt brett område som innefattar allt ifrån installation av vitvaror i hemmet till städning och barnpassning. Rut-avdraget består av upp till 50 % av arbetskostnaden. Även en flyttfirma kan omfattas av rut-avdraget, vilket innebär ett mycket lägre pris. Till skillnad från exempelvis en installation av en diskmaskin så är det arbetskostnaden som är hela kostnaden för tjänsten, i fallet med att anlita en flyttfirma. Alltså har flyttfirmornas priser i många fall sänkts med 50% sedan införandet av rut-avdrag.

Hårdnad konkurrens

För flyttfirmorna innebär det att konkurrensen har hårdnat. Nu kan det till och med vara så att en målarfirma väljer att ägna sig åt att också agera flyttfirma för att tjäna extra pengar på rut-avdraget. Det finns givetvis flera fördelar med en ökad konkurrens; branschen blir mer synlig, och större valfrihet innebär en mer skräddarsydd tjänst och nöjdare kunder. Utbud och efterfrågan hör ju ständigt ihop, och därför bör ett bredare utbud av flyttfirmor också innebära en större efterfrågan på att anlita en flyttfirma. Samtidigt har också fler oseriösa flyttfirmor uppstått. Det handlar oftast om företag som saknar det trafiktillstånd som krävs för att få köra yrkestrafik. En sådan flyttfirma kör olagligt men gör stora kostnadsbesparingar. För dem hederliga, lagliga flyttfirmorna leder det till en orimlig konkurrens, vilket inte är bra för någon.

För kunderna är det oerhört viktigt att deras flyttfirma gör rätt för sig. Det skapar en trygghet och en garanti för att lasten är försäkrad flyttfirma och i rätt händer. Att lämna ut hela sitt bohag i händerna på en flyttfirma kräver en del tillit, och det minsta man kan förvänta sig är professionalitet. För att försäkra sig om att flyttfirmorna gör rätt för sig skulle det behövas ett starkare samarbete mellan transportstyrelsen och skatteverket. På ett mycket enkelt sätt hade skatteverket då kunnat kontrollera flyttfirmorna på om dem hade rätt tillstånd.

En stor hjälp och en marknad som växer

Rut-avdraget har inneburit stora fördelar för människor som är på väg att flytta. Tidigare var flytthjälp något som bara vissa rika människor, men nu har det blivit väldigt mycket mer prisvärt. För dem som är ensamma och inte kan ta hjälp av släkt och vänner är det givetvis en enorm hjälp med en flyttfirma, och då kan rut-avdraget i vissa fall vara hela skillnaden för om flytten kan bli av eller inte. Samtidigt innebär en större marknad också fler jobb, och många fler har kunnat tjäna pengar på att bedriva flytthjälp. Förhoppningsvis stärks samarbetet mellan trafikverket och skatteverket i framtiden, så att flyttfirmorna kan fortsätta bedriva verksamhet med nöjda och trygga kunder.