Det finns människor som längtar efter att få bygga upp ett företag från grunden. De vill skruva första skruven i skrivbordet och vara med på resan från inget till ett stort och välmående bolag. Det finns också människor som är trötta på uppstartsfasen men som fortfarande vill driva ett företag, ett etablerat företag.

Fördelar med att köpa ett företag

Den som vill få en flygande start på sitt företagarliv för en flyttfirma och kan välja att köpa ett företag. Om du köper exempelvis en etablerat flyttfirma med fem eller till och med tio års aktiv verksamhet är fördelarna många.

  • Företaget har en etablerad kundkrets
  • Det finns både personal och rutiner för att hantera semestrar, sjukdom, föräldraledighet osv
  • Företaget har ett rörelsekapital när du sätter igång
  • En orderbok och förhoppningsvis uppbokad kalender med jobb
  • Du kan fokusera på att förfina istället för att göra nytt

Etablerad kundkrets

Visst är det en härlig känsla varje gång du får in en ny kund att jobba med. Som nystartat företag är alla kunder nya och relationerna byggs upp från grunden. Men om du driver en flyttfirma och känner att orderboken börjar tunnas ut kan det också vara en trygghet när gamla, nöjda kunder, hör av sig och beställer nya jobb.

Personal och rutiner

Ett bolag med fem års historik eller mer har anställda som hunnit landa i sin yrkesroll. Ofta har man en bas med personer som finns på plats och levererar och sen en grupp extrapersonal som jobbar på timmar, hoppar in vid sjukdom och hjälper till under semesterperioder. Att någon redan löst pusslet med vem som sköter flyttfirman om du inte är på plats gör stor skillnad för den som vill ha lite semester då och då.

Rörelsekapital

Givetvis har du betalar en köpeskilling för din nya flyttfirma, ett kapital du själv kunde ha riskerat för att bygga upp ett nytt företag. Men att både ta över ett etablerat företag som rullar på stabilt och ha ett rörelsekapital som gör att man klarar de värsta svängningarna är lite som att både äta kakan och behålla den.

Orderboken och fokus på att förfina

När du kliver in i som ägare i en etablerad flyttfirma har du en orderbok med jobb där dina anställda vet vad de ska göra. Du behöver inte kasta dig på telefonen för att jaga beläggning det första du gör och kan lugnt fokusera på att göra verksamheten lite bättre än den var igår.