Även om det idag är möjligt att göra RUT-avdrag på flytthjälp så innebär det en relativt stor kostnad. Detta inte minst om flytten går ett större antal mil och det är ett stort bohag som ska flyttas. Men det går att pressa priset. Inte minst om man är beredd att jobba lite själv.

Jämför priser

På de flesta orter finns ett flertal firmor att anlita för själva flytthjälpen och priserna skiljer rejält. En helt nyetablerad flyttfirma kanske har introduktionserbjudande medan en annan flyttfirma har fullt med jobb och därmed inte har behov av att pressa priset. Ta in offerter från flera olika företag och jämför dessa innan hjälpen beställs.

Det är viktigt att du beskriver ditt hjälpbehov så tydligt som möjligt när du kontaktar de olika flyttföretagen. På så vis kan de utforma offerten helt efter dina behov. De som enbart säger att de vill ha ”hjälp med flytt från A till B” utan att nämna hur stor lägenhet man har, om man även vill ha städning osv. får sällan in lika många offerter.

Många utgår även från att de enbart kan anlita en flyttfirma från sin egen ort. Det är även det billigaste alternativet så länge som flytten bara genomförs inom den egna staden med en flyttfirma stockholm. Men ska det ske en flytt mellan två städer går det lika bra att kontakta en flyttfirma från den stad man tänkt flytta till. Bilarna måste ändå åka exakt samma sträcka.

Packa i tid – och själv

När du kontaktar en flyttfirma kommer de att fråga om du vill ha någon av deras tilläggstjänster. Det kan exempelvis vara att de packar allt eller packar upp allt i den nya bostaden. Men gör så mycket du kan själv innan du anlitar flyttfirma stockholm. Börja med att packa i god tid och köp in stabila flyttkartonger som lätt kan staplas på varandra längs med väggarna under packningstiden.

Bor du någon trappa upp kan du även spara pengar på att själv bära ner allt till bottenplan inför att din flyttfirma kommer med lastbilarna. När de skriver offert utgår de nämligen ifrån vilken våning du bor på och om det finns hiss eller inte. Även om du bort på våning fem så kan du alltså ange att du bor på bottenplan. Men då krävs det självklart att allt finns tillgängligt på bottenplan när de anländer.

Dubbelkolla RUT

Från 2016 går det att få RUT-avdrag för flytthjälp. På en offert från en flyttfirma är det därför mycket vanligt att priset efter RUT-avdrag anges. Det är däremot viktigt att kontrollera för en flyttfirma stockholm detta så att jämförelsen mellan de olika offerterna bli rättvis.

Men du bör även kontrollera att du har rätt till detta avdrag. Det är nämligen du som privatperson som har detta ansvar och inte företaget som ansöker om avdraget. Totalt får du göra RUT-avdrag på 25 000 kr per år och detta på 50 % av arbetskostnaden. Är ni flera vuxna i hushållet kan varje person dra av totalt 25 000 kr per år. Men samtidigt får inte den totala summan för RUT och ROT överstiga 50 000 kr per år. Har en större renovering genomförts och ROT-avdraget använts kan det alltså innebära att det inte finns utrymme för RUT-avdrag vid flytten.