Hemmaspa är avkopplande på ett annorlunda sätt. När du gör det hemma får du avkopplingen av fotbad när du gör pedikyr när du lägger ansiktsmask exempelvis. Men du får även avkopplingen av att pyssla, att ha något att göra som inte är jobb, städning och alla andra måsten.

Kreativ pedikyr

När du förbereder ditt hemmaspa finns det stora möjligheter att vara kreativ. För din pedikyr kan du använda olika dofter, oljor och salter. Ansiktsmasken kan du själv röra ihop, det finns mycket som du säkert redan har hemma som gör sig riktigt bra som ansiktsmask.

Väldoftande fötter

Fötter doftar kanske inte alltid ljuvligt. Kanske mer sällan än ofta. Det kan det bli ändring på! När du gör fotbad kan du lägga till härliga, uppfriskande och lugnande dofter. Dofter har en stor inverkan på vårt välbefinnande och det är starkt kopplat till våra minnen.

Bakpulver och bikarbonat

Att ha bikarbonat i fotbadet gör faktiskt susen för att mjuka upp fötterna. Koldioxiden som bildas är effektivt för att få igång blodcirkulation och syresättning. Bakpulver är väldigt effektivt om dina fötter luktar illa. Med sina antimikrobiella egenskaper motverkas både bakterier och svamp.

Andra trevliga ingredienser

Essentiella oljor som till exempel pepparmynta och eukalyptus gör sig bra i fotbad hos https://www.amytiz.se/. Du kan även ha i kanel, vinäger, salt, olja, citron, ingefära och kokosmjölk. För att nämna några av ingredienserna som fötter tycker särskilt mycket om. Men ha inte gärna i allt på en gång.

Exempel på kombinationer:

  • Vinäger & citron
  • Kanel & olivolja
  • Kokosmjölk & ingefära
  • Olivolja & citron
  • Olivolja & grovkornigt salt
  • Bikarbonat eller bakpulver
  • Essentiella oljor efter behag (men blanda inte för många dofter samtidigt)

Fila och massera

När fötterna fått bada i ungefär 30 minuter har de blivit lite mjukare. Nu är det dags att ta fram pimpstenen och exfoliera bort förhårdnader. Skölj sedan med kallt vatten, och massera in en fet kräm eller salva. Om du gör pedikyr med en vän eller din partner, kanske ni kan massera varandras fötter!

Ta hand om ansiktet

Efter pedikyr är det dags att ta hand om ansiktet! Är du sugen på att pyssla kan du själv röra ihop en ansiktsmask. Det går även utmärkt att köpa en färdig från en affär. Men har du tiden och känner att det hade varit en kul grej, så är det definitivt det du ska köra på.

Ingredienser för ansiktet

Det finns väldigt många recept när det kommer till ansiktsmasker. Välj ingredienser efter vad din hud behöver. Här kommer lite tips!

Ingredienser för din ansiktsmask

  • Torr hy blir återfuktad av avokado och honung, vill du ha en exfolierande effekt kan du lägga till lite nyponmjölskal
  • Har du oren hy med pormaskar kan du mosa mogna jordgubbar och blanda med havregryn och honung
  • Är din hud ganska känslig rekommenderas anti-inflammatorisk gurkmeja tillsammans med honung och citron

Avsluta med massage

Gör du hemmaspa och pedikyr med en vän eller din partner kan ni avsluta med en avslappnande massage. Använd en trevlig massageolja för bästa effekt. Massera gärna rygg, ansikte, och ben. Hela kroppen behöver bli mjuk!