På själva flyttdagen är det ofta mycket att tänka på och väldigt stressigt. Det finns några saker man kan tänka på både innan själva dagen och under de för att strukturera upp och underlätta det hela. Till exempel åtgärder för att minska risken för bedrägeri från exempelvis anlitad flyttfirma och åtgärder som förenklar uppackningen i den nya bostaden rejält.

Organisera lådor

Det är bra att börja tänka på vad som ska vara i vilken låda redan innan man börjar packa ner allting. Sortera efter rum eller användningsområde och var noga med att märka vad lådorna innehåller eller var de ska placeras. Tänk också på att inte packa för tungt i någon låda, om man fyller en låda med enbart böcker kommer den att bli i princip omöjlig att bära både för en själv eller för en flyttfirma. En annan sak som är bra att komma ihåg är att inte packa ner handdukar, kläder och hygienartiklar som man använder dagligen långt ned i någon kartong. De blir då svåråtkomliga och besvärliga att använda när man väl ska packa upp, packa dem istället lättåtkomligt i resväskor och påsar.

Packning i flyttbilen

De största tingen som möbler och annat ska bäras in längst in i flyttbilen. Se till att de inte skadas under pålastningen, om de blir skador senare kan de nämligen gå på flyttfirmans försäkring. Vid pålastningen av lådorna, ställ lådor som ska vara i samma rum nära varandra för att underlätta uppackningen med en flyttfirma som har hemsida. Ha också en särskild väska med viktiga dokument och nödvändigheter, som skolbetyg, bankpapper och fastighetsmäklarinformation. Om någon låda skulle komma bort i flytten är i varje fall de papperna i säkert förvar. Se också till att räkna alla lådor innan bilen kör iväg för att hålla koll om någon skulle komma bort.

Undvik bedrägeri

Många flyttfirmor är pålitliga, men det är inte säkert att alla är det. Det finns därför några steg man kan genomföra för att minska risken för bedrägeri och undvika att bli av med pengar i onödan. Skriv till att börja med ett tydligt avtal, så att inte flyttfirman sedan kan hitta något kryphål för att kräva mer pengar. Betala inte heller företaget förrän tjänsten är utförd, då kan man utvärdera slutresultatet och de kan inte försvinna med pengarna i förtid. Vid betalningen är det sedan bra att betala med faktura eller kort, det gör det betydligt lättare att spåra dem. Slutligen ska man inte lämna ut extranyckeln till den nya bostaden om det inte är alldeles nödvändigt.